PdBK

Music Box

IMG_1012

In the stairwell of a private client’s house, and incorporated into the existing balustrade I designed and outsourced the making of a Music Box that provides an aesthetic, dynamic and central organizing system for a group of existing hi-fi components, and a selection of recorded music. In the same room I proposed and implemented the…

Resolving the Grid

Energy is the basis of everything progressive. Before there was a grid there was no grid and in these pre-grid times rural communities were able to survive through systems of semi-autarchy supplemented by local interdependence; this is an extrapolation of that model, that model redefined and retro-fitted with intelligent technologies, as the alternative to our…

1 Villa for 3 Widows

C:Documents and SettingsPdBK.EAU-1BureaubladVilla20101118.d

By pursuing something relatively small, this study concentrates on a rather simple program made wonderfully complex by the dynamic of the 3 widows, and by its interwoven relationship with the landscape. The site of the villa is on the edge of old Deventer, now surrounded by last century’s onslaught of building. It is still, however,…

Pre-Industrial Revivals

-A Post-Industrial Revelation- Innovation, the introduction of a new way of doing things, can only occur when the old way is thoroughly understood. That said the positivist process that we as a western society have undertaken since the break of the Industrial/Agricultural Revolution has transformed us into a discombobulated middle-class of godless individualists. Indeed the…

Elio Chair

Elio Chair, Pieter de Bruyn Kops

ELIO is a smart, minimalistic steelframe chair accented with pearwood armrests and a leather sitting. The chair flexes into shape around the weight of the body affording a beautiful seat. 2014-2016 FOR SALE

Compost Campaign

Dubois_Farnsworth

In Detroit, the Ecology of Efficiency and of the Car has led to substantial deindustrialization and swaths of desuburbanization. Throughout the city there is a network of wasted places. Continuing to cleanse the soil is of great importance; making the fallow and foreclosed fields and plots available for use in urban agriculture should be the…

Artfort

exploded_genieloods

  Together with Wouter Kroeze, Artfort is a response to the competition to create an art space at an old weapons depot for the 19th century Fort at Vijfhuizen. The brief was quiet heavy on the conservation of the depot, and the creation of an indoor climate that is suitable for art so we proposed…

Mirror

IMG_0297

For a private client I proposed to hang an existing antique, vertical mirror horizontally above the horizon of our self-sight level on the southern wall of the living room adjacent to a garden window, and then installed the mirror. In the stairwell, and incorporated into the balustrade, I designed and outsourced the making of a…

Vesta Lampshade

L1000822

VESTA is a hand-rolled copper lampshade that has a genuine, open and warm quality. Being handmade, each lampshade is subtly unique, while the materiality of the copper adds a healthy warmth to the modern light fixture. Beyond this Vesta differentiates itself from other lampshades in that there is an open overlap in the cone, emitting…

Achmea Campus

080908_portfolio_A3.indd

Working with ADP Architecten, Amsterdam this is the winning entry of the competition for the design of the new office campus headquarters of Achmea, a leading dutch insurance company. The location lies on the south side of Apeldoorn, on the edge of the Veluwe National Park, at the crossing of the major A1 highway and…

Observatorium

tower

This is a conceptual project in which I placed a chair from my living room up in the highest electricity tower, and structure, of Amsterdam. The tower stands in the water, just outside the North-IJ dyke, at the point where the IJ and the Ijsselmeer meet. The action is the result of an exploration of…

eLa Table Lamp

elaelio_nassau1

ELA the table lamp is a contemporary composite furniture piece centered around the inviting and fundamental inter-relationship between a copper lamp and a round, stone table top. Its manufacturing is partially outsourced to professional tradesmen, and is made-to-order. FOR SALE: please get in touch for pricing, options, and delivery information!

Stedelijk Museum Communiqué

underneath pavillion view

In response to the fact that the Stedelijk Museum, Amsterdam would be without a building for more than a year, we proposed to use the art exhibited in the public spaces of the 14 city wards as the collection from which an exhibition on the Museum Square could be curated. The place where the work…

Jansen House

digiportfolio_110418.indd

Working together with a long-time mentor, Marc a Campo of ADP Architects, Jansen House is an inspiring brief. Located just off of the church square on a remarkable corner in the heart of the historic center of Zutphen, a double plot is currently under-developed. The corner house was hit by a stray bomb in WWII,…

Omicron Campus

Presentation 2012-01-10 rev.pdf

Working together with Border Architecture, the Omicron Campus project is the sizable expansion of the offices and laboratories of a large, international electronics concern located in Klaus, Austria. Omicron prides itself on its working environment, knowing that a beautiful, well-designed building will lead to happy people and higher levels of productivity. The client’s representative in…

An Introduction into Informalism

In reading Venturi’s Complexity and Contradiction in Architecture it becomes obvious that the role of informality in making architecture is paramount. Although I have heard something about informality from Professor Fiori, who speaks of it passionately regarding the informal inhabitation of the city, during my time at the AA, I have not come across a…

Fortwatcher´s House

IMG_8066_1

This is the design for the complete renovation of the interior of the old Fortwatcher´s House in Vijfhuizen. I did this project for, and in accompaniment with Jaco Woltjer of Woltjer Berkhout Architects. The only thing that was kept of the old interior were the floor beams, roof structure, and the old staircase. Leaving the…

Video Labyrinth

VL1

Working together with Frank Rietveld, the Video Labyrinth is an endless experiential perspective on oneself. It is created using three mirrors, three cameras and three televisions. The cameras are behind the three mirrors and are attached to opposing televisions. Together with the mirrors, a closed real-time feedback loop is generated; one that is both digital…